Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
uborka télire
  2016-08-06 22:45:32, szombat
 
 



Érdemes nekiállni az egyik legkedveltebb savanyúság házi eltevésének, mert így a töredékéből az asztalra varázsolhatjuk a téli ételek népszerű kiegészítőjét, és nem kell megalkudnunk a bolti ízével, magunk állíthatjuk be az ecet-cukor arányt (ki a csemegésebb irányt, ki az ecetesebb ízt kedveli).

Az uborkáról

Ideális méret nincs, abszolút ízlés kérdése, hogy mekkora uborkák kerülnek az üvegekbe: valaki az apróbb (3-6 cm-es) savanyú uborkákat szereti (pepecselősebb tisztítása ellenére), mások a nagyobb (7-10 cm-es) ropogtatnivalóra esküsznek (lehet pusztán praktikus megfontolásból).
Mint minden télire szánt befőtt, savanyúság esetében, itt is érvényes: csak ép, egészséges uborkát tegyünk el. Ami pöttyös vagy hibás, rakjuk félre, és készítsünk belőle egy jó kis uborkasalátát például.

Minden egyes uborkát alaposan dörzsöljünk át hideg vízben. Ehhez javasoljuk a dörzsi szivacs használatát a körömkefe helyett, ui. a kefe sörtéje könnyen felsértheti az uborka héját, és ettől megromolhat az egész adag.
Tisztítás után mindig bő vízben, többször egymás után, alaposan mossuk át az uborkákat.

Ropogós csemege uborka télire
petra Gasztro 2013. augusztus 22. 0
Nincs is annál bosszantóbb, amikor elveszti színét, ropogósságát, netán elromlik a gondosan eltett ecetes ubi. Tudnivalók következnek az uborkasavanyításról!
megosztás
27

Fotó: Cucumbers and PicklesBy Chiot's Run

Érdemes nekiállni az egyik legkedveltebb savanyúság házi eltevésének, mert így a töredékéből az asztalra varázsolhatjuk a téli ételek népszerű kiegészítőjét, és nem kell megalkudnunk a bolti ízével, magunk állíthatjuk be az ecet-cukor arányt (ki a csemegésebb irányt, ki az ecetesebb ízt kedveli).

Az uborkáról

Ideális méret nincs, abszolút ízlés kérdése, hogy mekkora uborkák kerülnek az üvegekbe: valaki az apróbb (3-6 cm-es) savanyú uborkákat szereti (pepecselősebb tisztítása ellenére), mások a nagyobb (7-10 cm-es) ropogtatnivalóra esküsznek (lehet pusztán praktikus megfontolásból).
Mint minden télire szánt befőtt, savanyúság esetében, itt is érvényes: csak ép, egészséges uborkát tegyünk el. Ami pöttyös vagy hibás, rakjuk félre, és készítsünk belőle egy jó kis uborkasalátát például.

NoSalty-tipp: Mielőtt nekilátunk az uborka tisztításának, mindig kóstoljunk meg egyet-kettőt, nem keserű-e, nehogy hiába fáradozzunk.

Minden egyes uborkát alaposan dörzsöljünk át hideg vízben. Ehhez javasoljuk a dörzsi szivacs használatát a körömkefe helyett, ui. a kefe sörtéje könnyen felsértheti az uborka héját, és ettől megromolhat az egész adag.
Tisztítás után mindig bő vízben, többször egymás után, alaposan mossuk át az uborkákat.

A módszerekről

Alapvetően két fő metódus közül választhatunk, ha uborkasavanyításra adjuk fejünket: vagy hideg vizes vagy meleg vizes eljárással tesszük el az uborkát. (A módszerek lényege a nevükben: előbbi esetében hideg felöntő lével öntjük nyakon az uborkákat, míg az utóbbi esetében felforraljuk a tartósító levet.)

Ezen a két irányon belül számtalan változat létezik: van olyan recept, amely szerint csak összekeverjük a felöntő léhez valókat, az uborkákat az üvegekbe rendezzük, ráöntjük a lét, lezárjuk, és mehet a kamrapolcra. Más receptúra szerint mindent bepakolunk az üvegbe (uborkát és fűszereket), erre jön a víz, lefedjük, és összerázzuk. A forrázós módszeren belül is nagy különbségek mutatkoznak: akad, aki száraz dunsztba teszi az üvegeket, van, aki vízben kidunsztolja, van, aki egyszer forrázza az uborkát, míg más kétszer, háromszor is felönti, leönti, forralja a levet.
Keressük meg a nekünk szimpatikus eljárást, vagy még jobb, ha van egy jól bevált családi recept vagy ajánl valaki egyet, amire esküszik, és ha tényleg jól működik és tetszik is, örüljünk, hogy megtaláltuk, sok értelme nincs váltogatni a módszereket.





A kiszerelésről

Családja válogatja, és persze az étvágy, milyen mennyiségben fogy télen az uborka, és főként, hogy egyszerre mekkora üveget lesz érdemes megnyitni. Tehetjük az uborkákat több, kisebb üvegbe, de választhatjuk a hordós/vödrös nagy tételes kiszerelést is. Ez utóbbi esetében fokozottan ügyeljünk a tisztaságra, nehogy az egész kárba vesszen.

A fűszerezésről

A vízen, az eceten, a cukron és a són kívül a felöntő lébe kerülhetnek még egész borsszemek, babérlevél, szegfűbors, mustármag, csombor, koriandermag, kapor, torma, de akár még karikákra vágott vöröshagyma is.

Ropogósság és élénkzöld szín

Tegyünk a felöntő léhez kevés borként és/vagy szódabikarbónát, segítenek megőrizni a ropogósságot és a szép színt. Mindegyikből egy-egy késhegynyit adva 1 liter léhez, garantáltan nem fog megpuhulni az uborkánk és megtartja eredeti árnyalatát is.

Egy bevált recept

hozzávalók / 4 adag

5 kg uborka
2 l víz
10 dl 10 %-os ecet
30 dkg cukor (ízlés szerint )
8 dkg só
2 db torma
kapor ízlés szerint
borsikafű ízlés szerint
mustármag ízlés szerint
szemes bors ízlés szerint

elkészítés

A vizet a sóval és cukorral felforraljuk, hozzáadjuk az ecetet, amikor újra felforr, belerakunk annyi megtisztított és megmosott uborkát, amennyit a lé ellep.
Átforgatjuk, hogy minden oldala átmelegedjen, kb. 2 percig hagyjuk benne, majd szűrőkanállal kiszedjük, és beletesszük a következő adagot. Az átmelegedett uborkát szorosan egymás mellé üvegbe rakjuk, közepébe tesszük a tormát, kaprot és csombort.
Amikor az összes uborka üvegbe került, az ecetes levet még egyszer felforraljuk, és az uborkára töltjük.
Beletesszük a borsot és a mustármagot, lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba tesszük. Kihűlésig ott hagyjuk.

Ecetes uborka II.





Hozzávalók: nem túl nagy uborkák
torma
csípős paprika (kihagyható)
vöröshagyma
sárgarépa
A feltöltő léhez (nagyobb adaghoz többszörösét lehet számítani):
1 l ecet (9-10 fokos)
2 l víz
5 evőkanál só
5 evőkanál cukor
3-4 babérlevél
fél marék szemes feketebors
kapor
csombor
ízlés szerrint mustármag (kihagyható)
szalicil


Elkészítés

Elkészítés: Az uborkákat megmossuk. Egy nagyobb edényben összekeverjük a vizet, az ecetet, a sót, a cukrot, a borsot, a kaprot, a csombort, a babérlevelet és a mustármagot, majd főni tesszük.

Mikor felfőtt, beledobáljuk az uborkákat, és pár percig a forró lében hagyjuk, amíg megsárgulnak. Kiszedjük, és beföttes üvegbe helyezzük, jó szorosan egymás mellé (itt jó, ha vannak apróbb uborkák is a lyukak betömésére). Az uborkák közé beszúrunk néhány darab tormát, 1-2 vékony szelet hagymát, néhany sárgarépa karikát.

Mikor az üvegek megteltek, a megmaradt levet levesszük a kályháról, hozzákeverünk 1 kiskanál szalicilt, és feltöltjük az üvegeket. Ha lehet, a borsból és babérlevélből is kerüljön az üvegbe. A kupak alá ajánlott celofánt tenni.

Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni másnapig.

 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Címkék: ropogtatnivalóra, szárazdunsztban, szódabikarbónát, megfontolásból, varázsolhatjuk, választhatjuk, uborkasalátát, fűszerezésről, szűrőkanállal, pepecselősebb, legkedveltebb, kiegészítőjét, kiszerelésről, tisztításának, választhatunk, hozzákeverünk, megtisztított, összekeverjük, babérlevélből, megsárgulnak, babérlevelet, kidunsztolja, beledobáljuk, megalkudnunk, átmelegedjen, ropogósságát, felforraljuk, módszerekről, átmelegedett, mennyiségben, többszörösét, ropogósságot, koriandermag, mindegyikből, megtaláltuk, töredékéből, egyik legkedveltebb, asztalra varázsolhatjuk, téli ételek, bolti ízével, csemegésebb irányt, dörzsi szivacs, körömkefe helyett, kefe sörtéje, uborka héját, egész adag, gondosan eltett, uborka tisztításának, módszerek lényege, utóbbi esetében, tartósító levet, felöntő léhez, PicklesBy Chiot,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A hét szűk esztendő  Emberként automatikusan értéke...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  A Gömb  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Két tekintet van  A Gömb  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A keserű igazság  A világnak égető szüksége van ...  Paul David Tripp Április 23  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Idézetek a barátságról  Ahogy emelkedik a rezgés...  Az udvariasság alapja: önismer...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Különös!  Facebookon kaptam  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Ha így haladunk...  Miért nem menti meg Jézus...  Facebookon kaptam  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  William Shakespeare idézet  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Szent György nap  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Környezetvédelem  Ma  Különös!  Facebookon kaptam  A Föld napja  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjt  Beney Zsuzsa - Sirató  Gaál Viktor gondolata  Esti kép  A végzet az  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Az elfogadásnak...  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nehezen engedem  Beney Zsuzsa  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Minden szülő a lényével nevel.  Ahogy emelkedik a rezgés...  S a dalok tanulsága  Paul David Tripp Április 25  Szent György nap  Paul David Tripp Április 25  Beney Zsuzsa - Tavasz  Rögtön puha Mézes Krémes  Jó éjt  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam Krisztina b...  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Április 22. a Föld napja,  Föld napja április 22  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Különös! 
Bejegyzés Címkék
egyik legkedveltebb, asztalra varázsolhatjuk, téli ételek, bolti ízével, csemegésebb irányt, dörzsi szivacs, körömkefe helyett, kefe sörtéje, uborka héját, egész adag, gondosan eltett, uborka tisztításának, módszerek lényege, utóbbi esetében, tartósító levet, felöntő léhez, üvegekbe rendezzük, forrázós módszeren, nekünk szimpatikus, uborkákat több, egész kárba, felöntő lébe, szép színt, bevált recept, következő adagot, átmelegedett uborkát, összes uborka, ecetes levet, uborkára töltjük, feltöltő léhez, uborkákat megmossuk, nagyobb edényben, forró lében, lyukak betömésére, uborkák közé, üvegek megteltek, megmaradt levet, ropogtatnivalóra, szárazdunsztban, szódabikarbónát, megfontolásból, varázsolhatjuk, választhatjuk, uborkasalátát, fűszerezésről, szűrőkanállal, pepecselősebb, legkedveltebb, kiegészítőjét, kiszerelésről, tisztításának, választhatunk, hozzákeverünk, megtisztított, összekeverjük, babérlevélből, megsárgulnak, babérlevelet, kidunsztolja, beledobáljuk, megalkudnunk, átmelegedjen, ropogósságát, felforraljuk, módszerekről, átmelegedett, mennyiségben, többszörösét, ropogósságot, koriandermag, mindegyikből, megtaláltuk, töredékéből, megromolhat, felsértheti, eltevésének, beletesszük, következnek, használatát, bosszantóbb, kiszerelést, állíthatjuk, csemegésebb, mustármagot, tisztaságra, szimpatikus, módszereket, vöröshagyma, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1694
  • e Hét: 8472
  • e Hónap: 12876
  • e Év: 44605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.